Zoeken

Marokko: hoteleigenaren pleiten voor legalisering relaties buiten het huwelijk

15 november 2021 - 11:20 - Marokko

©

Het verbod op seksuele relaties buiten het huwelijk heeft een negatieve impact op de hotelsector in Marokko, die reeds sterk is verzwakt door de gezondheidscrisis. Dat is althans de mening van hoteliers in het koninkrijk.

Volgens de Marokkaanse wet kan een seksuele relatie buiten het huwelijk leiden tot een maximale gevangenisstraf van één jaar (artikel 490 van het strafwetboek). De politie zorgt ervoor dat de wet wordt nageleefd door wekelijks hotels te bezoeken en hun registers te controleren. Hotelmedewerkers hebben de plicht om aan koppels die in het hotel verblijven, een huwelijkscertificaat te vragen. Zonder dit document mogen ze geen kamer toekennen.

Lees ook: Toename seksuele intimidatie fout van Marokkaanse samenleving (video)

"Ik krijg regelmatig telefoonoproepen van ongetrouwde koppels die een kamer willen boeken. Ik zou 100% van mijn hotel kunnen vullen als ze deze wet zouden afschaffen," zegt Meryem Zniber, eigenares van een hotel in de Rif-regio, aan The Economist.

Hoteliers hopen dat de nieuwe regering de wet zal aanpassen omdat ze oordelen dat ze genoeg hebben geleden onder het beleid van de regering van de islamitische PJD. De vorige regering wordt ervan beschuldigd systematisch initiatieven in de sector als "haram" te hebben bestempeld. Bovendien heeft de nieuwe regering van Aziz Akhannouch, die er "liberaler uitziet", onlangs een hervorming van het wetboek van strafrecht aangekondigd.

Voor de meest conservatieve Marokkanen moeten jongeren de tradities blijven respecteren door geen relaties te hebben voor het huwelijk. Jongeren oordelen daarentegen dat deze tradities niet meer van deze tijd zijn en dat andere islamitische landen, zoals de Verenigde Arabische Emiraten, een jaar geleden al seksuele relaties buiten het huwelijk hebben gedecriminaliseerd. In de VAE wordt in hotels namelijk geen huwelijkscertificaat meer gevraagd aan koppels.

Lees ook: Hoe denken Marokkanen over seks buiten het huwelijk?

In Marokko werden meerdere campagnes georganiseerd om een afschaffing van wet 490 te eisen. De laatste campagne droeg de naam "Vote4Love". Eerder werden ook de campagnes "Liefde is geen misdaad" en "Stop490" georganiseerd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team