Zoeken

Marokkanen niet blij met logo WK 2030

22 maart 2024 - 09:00 - Sport

©

Het logo van het WK 2030, dat gezamenlijk wordt georganiseerd door Marokko, Spanje en Portugal, krijgt veel kritiek van Marokkaanse internetgebruikers. Ze missen de Arabische taal en representatie van de Marokkaanse identiteit in het ontwerp.

De kleuren van de vlaggen van de drie landen (rood, groen en geel) en een helderblauw voor de Middellandse Zee vormen het logo. Daaronder staat in grote letters de slogan "YALLA VAMOS 2030", met "Yalla" dat "laten we gaan" betekent in het Arabisch en "Vamos" met dezelfde betekenis in Portugees en Spaans. Onder de slogan staan de namen van de drie organiserende landen in alfabetische volgorde: Morocco, Portugal, Spain.

Lees ook: "Yalla Vamos" nieuwe slogan voor WK-2030

Marokkaanse internetters uiten fel kritiek op het logo en op de slogan. Ze vinden dat "yalla" geen typisch Marokkaans woord is, maar eerder in het Midden-Oosten wordt gebruikt. Ze pleiten voor de spelling met een "l" en een "h" aan het eind (yalah), zoals gebruikelijk in Marokko. Ook opperen ze "sir" als alternatief, de slogan van het Marokkaanse team tijdens het WK 2022, die volgens hen veel bekender is bij Marokkanen. Bovendien hadden ze graag "Yalla" in het Arabisch gezien.

Lees ook: WK-2030: Marokko stap voor op Spanje

Het logo, onthuld op dinsdag door de Portugese voetbalbond in Lissabon, is nog niet door de FIFA goedgekeurd. Het dient als visuele identiteit voor de gezamenlijke bid van Marokko, Spanje en Portugal die in juli 2024 aan de wereldvoetbalbond wordt gepresenteerd. Ex-voetballer Noureddine Naybet (Marokko), Andrés Iniesta (Spanje), Cristiano Ronaldo en Luis Figo (Portugal), en andere sterren zoals Achraf Hakimi, Yassine Bounou en Ghizlane Chebak fungeren als ambassadeurs voor de kandidatuur.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team