Zoeken

Marokkanen in nieuwe Israëlische regering

20 maart 2013 - 12:49 - Wereld

©

Twee Marokkanen behoren tot de nieuwe regering van Israëlische premier Benjamin Netanyahu, dat maandag is beëdigd in de Knesset. Amir Peretz, voormalig leider van de Israëlische Arbeidspartij is benoemd tot minister van Milieu, terwijl Meïr Cohen minister van Sociale Zaken wordt.

Amir Peretz, omstreden ex-minister van defensie in Israël, werd geboren op 9 maart 1952 te Bejaad in Marokko. Zijn vader was er eigenaar van een tankstation en leidde er de Joodse gemeenschap. Het gezin vestigde zich in 1956 in de Israëlische stad Sderot.

Als minister van Defensie zou hij de massamoord op het Libanese dorp Qana hebben uitgevoerd. Bij de Israëlische luchtaanvallen op Zuid-Libanon in 2006, kwamen meer dan 1200 mensen om het leven.

Abraham Serfaty, Sion Assidon en Edmond Amrane El Maleh, drie Marokkaanse Joden, wilden Amir Peretz toen vervolgen voor oorlogsmisdaad. De klacht was ontvankelijk, maar werd uiteindelijk niet doorgezet.

Meïr Cohen, minister van Sociale Zaken, werd geboren op 15 november 1955 in Essaouira, waar hij met zijn ouders woonde tot zijn zevende. Daarna verhuisde de familie Cohen naar Yeruham, in het zuiden van Israël.

Later vertrok het gezin naar Dimona, waar Meïr Cohen in 2003 gemeenteraadsvoorzitter werd. De politicus gaat één van de meest gevoelige afdelingen van de regering Netanyahu leiden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team