Zoeken

Hoofddoek voor boa’s: Amsterdam neemt besluit

14 februari 2024 - 15:00 - Wereld

©

Burgemeester Femke Halsema heeft besloten dat Amsterdamse boa’s een hoofddoek of andere religieuze symbolen mogen dragen met hun uniform. Dit gaat in tegen de wens van demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz, die wil dat boa’s dezelfde neutraliteitseisen volgen als de politie.

Halsema en wethouder Hester van Buren (Personeel en Organisatie) zijn van mening dat religieuze uitingen al jaren ’gemeengoed’ zijn bij de gemeente en geen conflicten opleveren. Ze wijzen ook op personeelstekorten en hopen dat het toestaan van een hoofddoek het beroep aantrekkelijker maakt.

Lees ook: Minister op de vingers getikt omwille van hoofddoekverbod boa’s

Het Amsterdamse besluit kan van korte duur zijn, aangezien Yesilgöz vasthoudt aan haar neutraliteitseisen. Ze wil via wetgeving bepalen wat boa’s wel en niet mogen dragen. Het College voor de Rechten van de Mens adviseert tegen een verbod, maar Yesilgöz lijkt hier geen gehoor aan te geven.

Halsema wil de ontwikkelingen in andere steden volgen en in gesprek gaan met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De datum voor de invoering van de hoofddoek bij de Amsterdamse boa’s en brandweerlieden is nog onduidelijk.

Lees ook: Nederland: minister van Justitie wil geen boa’s met hoofddoek

In Angelsaksische landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Canada is het al langer mogelijk voor agenten en boa’s om een hoofddoek of andere religieuze symbolen te dragen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team