Zoeken

Opnieuw geweld tussen Marokkanen en migranten in Tanger

17 augustus 2014 - 21:19 - Marokko

©

Vrijdag heeft de wijk Boukhalef in de noord-Marokkaanse stad Tanger opnieuw gewelddadige incidenten beleefd tussen migranten uit sub-Sahara Afrika en de lokale bevolking. Een vijftigtal gewapende mensen zouden de migranten hebben aangevallen. Vijf gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Spaanse mensenrechtenactivist Helena Maleno was aanwezig tijdens de rellen. Aan El Mundo vertelde ze dat de politie aanwezig was maar weigerde in te grijpen om de sub-Sahara migranten te helpen. De passiviteit van de politie is volgens haar het gevolg van een beslissing van Marokko om gedurende 48 uur de controles op migranten te verminderen zodat ze naar Europa zouden vertrekken.

Helena Maleno, expert in migratie, beweert zelf te zijn aangevallen en beledigd. Ze werd naar eigen zeggen "Spaanse hoer" en "strond christen" genoemd. Ook werd haar aangeraden "terug naar Tindouf" te keren. De activiste heeft aangifte gedaan bij de politie en de Marokkaanse Vereniging voor de Mensenrechten AMDH op de hoogte gebracht.

Volgens dezelfde bron braken de gevechten vrijdag rond 18 uur uit. Een vijftigtal mensen uit Tanger vielen een aantal vrouwen uit sub-Sahara Afrika aan die een Afrikaans festival bijwoonden. Het gerucht liep dat een bus zou worden gecharterd door de festivalorganisators om de vrouwen naar Spanje te vervoeren. Het groepje viel de bus aan en dwong vrouwen en kinderen de bus uit. Vuilnisbakken en containers werden tijdens de rellen in brand gestoken.

Boukhalef, gelegen op een tiental kilometer van het centrum van Tanger, was in december vorig jaar ook al het toneel geweest van racistische aanvallen op migranten. De rellen volgden toen op de dood van Cedric, een 16-jarige tiener uit Kameroen, die van de 4e verdieping van een gebouw was gesprongen toen de politie hem en andere migranten kwam halen.

Duizend migranten komen aan in Spanje

Marokko laat migranten door

Marokko heeft eerder deze week gedurende 48 uur de waakzaamheid verlaagd waardoor honderden migranten in allerijl met kleine bootjes naar de kusten van Spanje vertrokken. In twee dagen tijd bereikten ruim duizend mensen, waaronder tientallen kinderen, de kust van Spanje. Marokko wordt ervan verdacht met opzet te hebben gehandeld.

Minister Mohamed Hassad van Binnenlandse zaken heeft in een verklaring toegekend dat de massale aankomst van migranten in Spanje te wijten is aan een fout van Marokko. Hij beloofde dat de nodige maatregelen zouden worden getroffen in samenwerking met zijn Spaanse ambtgenoot Jorge Fernàndez Díaz.

Marokko wordt al jaren onder druk gezet door Europese landen om de stroom van illegale migranten tegen te houden. Een moeilijke taak. Onder meer in het noorden van het land verbergen zich duizenden illegale migranten in de moeilijk toegankelijke bergen en bossen rondom de bezette Spaanse enclaves.

In 2013 nam Marokko het initiatief om alle illegale migranten in het land officiële documenten te verschaffen. De massa-legalisering loopt over het hele jaar 2014. In het land verblijven naar schatting 30.000 migranten illegaal.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team