Zoeken

Ex-minister van Financiën misbruikte zwarte kas

15 juni 2012 - 21:19 - Marokko

©

Salahedine Mezouar, voormalig minister van Financiën, heeft aan Noureddine Bensouda een maandelijkse dotatie toegekend van 97.772 dirham, de dag na diens benoeming tot thesaurier-generaal van Marokko op 26 april 2010.

Op dezelfde dag heeft Mezouar ook nog een maandelijkse uitkering van 32.000 dirham aan Bensouda toegewezen. Het geld is afkomstig van een "speciale rekening" behorende tot het ministerie van Financiën. In Marokko zijn op donderdag documenten dat dit bewijzen opgedoken.

In een derde document dat op 28 april 2010 werd ondertekend door Noureddine Bensouda, verleent de thesaurier-generaal op zijn beurt een maandelijkse uitkering van 80.000 dirham aan Mezouar.

De zaak bewijst opnieuw het bestaan ​​van "zwarte kassen" (speciale rekeningen) behorende tot de staat. Het ministerie van Financiën zou ongeveer 80 gelijkaardige rekeningen bezitten, aldus econoom Mohamed Chiguer.

In 2011 hebben deze kassen 52 miljard dirham aan de Marokkaanse staat gekost volgens Tarek Sbai, voorzitter van het Nationaal forum voor de bescherming van publieke goederen (INPBPM).

De vraag is nu of Benkirane’s regering een einde kan zetten aan deze zwarte kassen om aan de transparantienormen vereist in de nieuwe grondwet te voldoen? Het geld, vooral afkomstig van boetes en belastingopbrengsten, zouden dan kunnen worden opgenomen in de staatsbegroting en niet enkel dienen voor de uitwisseling van gunsten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team