Zoeken

Verkiezingen Marokko: autoriteiten weigeren salafistische kandidaat

18 september 2016 - 18:15 - Marokko

©

Het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse zaken heeft de kandidaatstelling geweigerd van een bekende salafist van de PJD partij voor de verkiezingen in oktober.

Abdelfatah Lebjioui, Wali van de regio Marrakech-Safi, heeft in een brief aan Hammad Kabbaj de afwijzing van zijn kandidatuur meegedeeld.

« Het administratief onderzoek naar de kandidatuur heeft aangetoond dat de betrokkene op openbare meetings uitspraken heeft gemaakt die in strijd staan met de fundamentele beginselen van de democratie, die zijn vastgelegd in de grondwet van het Koninkrijk, door middel van de verspreiding van extremistische ideologieën die aanzetten tot discriminatie, haat, segregatie en geweld », leest men in de brief.

De voorzitter van de kiescommissie van de PJD, Abdelhaq Al Arabi, vertelde aan persagentschap MAP dat het besluit van het ministerie van Binnenlandse Zaken tegen zijn partij is gericht en niet tegen Hammad Kabbaj zelf. Kabbaj mag van de partij zelf beslissen of hij naar de rechter stapt.

Volgens EFE heeft de islamitische partij aan de macht in de laatste maanden regelmatig geschillen met de autoriteiten gehad, met name het ministerie van Binnenlandse Zaken. De parlementsverkiezingen staan op 7 oktober gepland. Een dertigtal politieke partijen zullen aan de verkiezingen deelnemen. De islamitische partij PJD en de liberalen van de PAM zijn favoriet.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team