Zoeken

Turkije levert Marokkaanse jihadronselaar uit aan Frankrijk

11 september 2014 - 21:31 - Gemeenschap

©

Turkije heeft in de nacht van woensdag op donderdag een jihadronselaar van Marokkaanse afkomst aan Frankrijk uitgeleverd. De man vertelde aan wie maar horen wilde dat hij in Frankrijk de belangrijkste jihadronselaar voor Syrië was.

Mourad Fares werd op verzoek van de Franse autoriteiten, op 16 augustus gearresteerd door de Turkse politie op de luchthaven van Istanboel. Zijn arrestatie en uitlevering werden pas vanochtend bekend gemaakt.

De 29-jarige ronselaar komt uit de Franse stad Thonon-les-Bains. Hij vertrok in juli 2013 naar Syrië waar hij voor de Islamitische Staat ging vechten. Later stapte hij over naar de Al-Qaeda gelinkte organisatie Jabhat Al Nosra.

Mourad had helemaal niet het profiel van een jihadganger. Zijn vroegere vrienden vertelden aan radio RTL, dat hij een intelligente jongen was die graag uitging. Mourad sprak veel van religie maar maakte nooit radicale uitspraken.

Abu Rashid, zoals hij zichzelf liet noemen in Syrië, werd in februari bekend na een interview met Vice magazine. De jongeman pochte toen over zijn talent als jihadronselaar en prediker. Hij vertelde toen dat alle Franse Syriëgangers via hem waren vertrokken.

De Franse anti-terreur politie verwacht veel van zijn uitzetting en hoopt via hem veel nieuwe informatie te verkrijgen. Mourad Fares wordt er onder meer van verdacht betrokken te zijn bij de aanwerving van een groep jongeren uit de regio van Straatsburg. Het zou ook het vertrek hebben geregeld van de 16-jarige Nora uit Avignon.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team