Zoeken

Terrorisme: "Veiligheidsniveau Marokko sinds altijd op hoogst"

29 maart 2016 - 13:14 - Marokko

©

In een reportage over jihadisme in Marokko en de maatregelen die door de autoriteiten worden getroffen om het terrorisme te bestrijden, heeft de baas van de anti-terreurpolitie Abdelhak Khiame laten weten dat het dreigingsniveau in het land sinds altijd op het hoogste niveau stond.

In het koninkrijk wordt er niet met veiligheid gespeeld. "In Marokko is het hoogste dreigingsniveau sinds altijd van kracht", aldus Khiame.

Aan mensen die wapens het land binnensmokkelen belooft de veiligheidsverantwoordelijke de hoogste straf. "Mensen die wapens in het land binnensmokkelen krijgen strenge straffen. Het kan gaan tot 30 jaar of levenslang." Daarnaast heeft Marokko een wereldwijd erkende inlichtingendienst.

De baas van de BCIJ vindt het tevens verrassend dat jihadstrijders die naar Europa terugkeren niet voor de rechter worden gebracht. In Marokko is dat systematisch het geval. "Wanneer ze naar Marokko terugkomen worden ze onmiddellijk voor de rechter gebracht. Dat is bijvoorbeeld niet het geval in meerdere Europese landen, wat een echte veiligheidsfout is", oordeelt Khiame.

"Ik heb met collega’s in Europa gesproken, ik zal de landen niet vermelden. Ze vertelden me dat mensen die terugkeren uit conflictgebieden niet kunnen worden aangeklaagd zolang niet is bewezen dat ze voor Daesh of een andere terroristische beweging hebben gevochten. Dat is heel erg!", sluit de baas van de BCIJ af.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team