Zoeken

Tanger Med binnenkort eerste leverancier Algerijnse markt

15 februari 2013 - 12:42 - Economie

┬ę

Marokko kent de laatste jaren een sterke ontwikkeling van zijn haveninfrastructuur. Algerije vreest ervoor volledig van Marokkaanse havens te gaan afhangen. De Algerijnse markt wordt reeds grotendeels via Tanger Med geleverd, schrijft El Watan.

"Het voldoet dat de grens tussen Algerije en Marokko opent, omdat alle goederen bestemd voor de Algerijnse markt, via Tanger Med worden gedistribueerd. Het marktaandeel van de Algerijnse havens zou dan sterk dalen.", aldus Reda Hamiani, baas van het Algerijnse ondernemingsverbond, op dinsdag.

"De 14 havens in gebruik in Algerije dateren uit de koloniale tijd en zijn niet geschikt voor grote schepen die nu de handel domineren, omdat ze een beperkte capaciteit en een geringe diepgang hebben."

Bovendien zijn "het transport en de containerbehandeling in Algerije 40% duurder dan in Marokko". Dat zegt een Algerijnse havenexpert, die stelt dat de logistieke kosten in Algerije 25% van het BBP vertegenwoordigen, tegen slechts 15% in Marokko.

Volgens hem is het ook mogelijk dat, met de nieuwe oliehaven Nador West Med, Algerije aardolieproducten via Marokko zal moeten invoeren.

Reder CMA-CGM belooft binnenkort ook een nieuwe zeeverbinding tussen Tanger Med en de Algerijnse havens van Ghazaouet en Oran.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team