Zoeken

Spanje schrapt "gouden visum", ook gevolgen voor Marokkanen

9 april 2024 - 22:00 - Wereld

©

De Spaanse regering heeft maandag aangekondigd dat het "gouden visum"-programma, dat onder andere Marokkanen een verblijfsvergunning gaf in ruil voor investeringen in onroerend goed, wordt geschrapt. Deze beslissing is genomen om de stijgende huizenprijzen te bestrijden en de toegang tot betaalbare woningen voor Spaanse burgers te bevorderen.

"Wonen is een recht, geen speculatieve activiteit", verklaarde premier Pedro Sánchez. "Dit programma heeft bijgedragen aan de stijgende prijzen in grote steden, waar het voor degenen die er wonen en werken extreem moeilijk is geworden om een woning te vinden."

Lees ook: Marokkanen kopen massaal woningen in Spanje

Het Spaanse "gouden visum" bood een driejarig verblijfs- en werkvergunning aan niet-Europese investeerders en hun familie voor de aankoop van een woning met een minimale waarde van 500.000 euro. Volgens Sánchez was 94% van de visa die in het kader van dit programma werden afgegeven, gekoppeld aan investeringen in onroerend goed, voornamelijk in grote steden waar de markt al krap is.

Lees ook: Marokkanen grootste klanten Spaans onroerend goed

De afschaffing van het programma vanaf deze dinsdag, maakt deel uit van een reeks maatregelen die de Spaanse regering heeft genomen om de woningbouwcrisis aan te pakken. Buurland Portugal heeft al soortgelijke maatregelen genomen door investeringen in onroerend goed uit te sluiten van hun "gouden visum"-programma.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team