Zoeken

Spanje financiert ontziltingsfabriek voor Al Hoceima en Nador

8 oktober 2017 - 14:30 - Economie

©

De Spaanse regering heeft vrijdag een lening van 12,77 miljoen euro aan Marokko toegekend voor de bouw van een ontziltingsfabriek die de regio’s van Al Hoceima en Nador in drinkwater zal voorzien.

De lening wordt door het Spaanse Fonds voor de Internationalisering van Ondernemingen (FIEM) aan de Marokkaanse staatsdienst voor Elektriciteit en Drinkwater (ONEE) verstrekt.

Volgens een verklaring van de Spaanse regering zal de fabriek in het noorden van Marokko door de groep Tedagua worden gebouwd. Het bedrijf heeft ruim dertig jaar ervaring in de bouw van ontziltingsinstallaties.

Begin augustus had de Marokkaanse regering al toestemming gegeven voor de bouw in het koninkrijk van de grootste ontziltingsfabriek ter wereld. Het project, gedragen door energiespecialist Abengoa, zal werken op zonne-energie en dus 100% milieuvriendelijk zijn.

Op termijn zal in de fabriek dagelijks 275.000 kubieke meter zout water in zoet water worden omgezet, waarvan 150.000 kubieke meter voor drinkwater en 125.000 kubieke meter voor de irrigatie van 13.600 hectare landbouwgrond in het zuidwesten van het Marokko. De fabriek krijgt een maximale productiecapaciteit van 450.000 kubieke meter water per dag.

Tijdens de COP22 klimaatconferentie in Marrakech vorig jaar was een overeenkomst gesloten voor de bouw van duizend ontziltingsinstallaties voor zeewater in Marokko en de rest van Afrika. De overeenkomst werd tussen LEI Marokko en de Zwitserse groep Greensworld Swiss AG gesloten. De waterfabrieken zullen samen een capaciteit van 900.000 m3 hebben en werken op zonne- en windenergie.

Reageer op Facebook

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team