Zoeken

Spaanse bank veroordeeld voor witwassen geld uit Marokko

1 september 2014 - 23:16 - Economie

©

De Spaanse bank Bankinter is tot een boete van 1,2 miljoen euro veroordeeld door het Nationale Hof van Spanje. De bank wordt ervan beschuldigd niet waakzaam genoeg te zijn geweest op verdachte geldovermakingen van Marokkaanse en Mauritaanse klanten in een agentschap op de Canarische Eilanden.

De veroordeling bevestigt een door het Spaanse ministerie van Economische Zaken getrokken conclusie in juli 2011. De afdeling had een commissie (Servicio Ejecutivo de la Comisión de Blanqueo de Capitales - Sepblac) belast met een onderzoek naar het witwassen van geld en een reeks verdachte overmakingen in sommige agentschappen van Bankinter.

Bij één van de agentschappen in Las Palmas op de Canarische Eilanden, heeft de commissie de overmakingen van negentien klanten onder de loep genomen. Samen bedroegen deze stortingen 49 miljoen euro en waren uitsluitend gedaan door Marokkaanse en Mauritaanse klanten.

De commissie merkte bijvoorbeeld dat 84,3% van het totaal aantal stortingen van het agentschap in het eerste kwartaal van 2009, dus 22 miljoen euro, afkomstig waren van Marokko (44,6%) en Mauritanië (39,7%). Bovendien werden alle overmakingen in contant geld gedaan, wat extra moeilijk is om te traceren.

Bankinter

Geld uit Marokko

Als er enkel naar de Marokkaanse klanten wordt gekeken, schrijft informatiewebsite Expansion dat één enkele Marokkaanse opdrachtgever in negen maand tijd en in slechts negen overmakingen 1,58 miljoen euro op zijn rekening heeft gestort. Een andere Marokkaan zou in twee maanden tijd en 35 overmakingen, 2,27 miljoen euro op zijn rekening bij de Spaanse bank hebben gestort.

In haar besluit betreurt het Spaanse Nationale Hof bovendien het gebrek aan medewerking van Bankinter tijdens het onderzoek van de Sepblac-commissie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team