Zoeken

Sahara: Marokko bereid wapens op te nemen

14 maart 2016 - 17:50 - Marokko

©

Premier Abdelilah Benkirane heeft zaterdag in het Parlement een zeer agressieve toespraak gehouden na de omstreden uitspraken van VN-voorzitter Ban Ki-Moon over de Sahara.

Het regeringshoofd oordeelde dat Ban Ki-Moon zijn neutraliteit heeft verloren tijdens zijn bezoek aan de kampen van Tindouf. "Ban Ki-Moon heeft alle onpartijdigheid en objectiviteit achtergelaten tijdens zijn bezoek aan Bir Lahlou", aldus de Premier. Het bezoek van de secretaris-generaal noemt hij zelfs een "aanval op de Marokkaanse soevereiniteit, het internationaal recht en de fundamentele wetten van de Verenigde Naties".

Benkirane legde tevens uit dat Marokko twee data aan Ban Ki-Moon had voorgesteld voor een bezoek, met name in november 2015 en januari 2016. Beiden werden echter geweigerd. Ban Ki-Moon zou vervolgens maart 2016 hebben voorgesteld, wat niet mogelijk was vanwege de agenda van Koning Mohammed VI.

Laâyoune Hamdi Oueld Rachid, fractievoorzitter van de Istiqlal, hield nog agressievere uitspraken in het parlement. Hij verklaarde in naam van zijn partij dat Marokko bereid was om de wapens op te nemen om zijn territoriale integriteit te verdedigen.

Marokko beschuldigt de secretaris-generaal van de Verenigde Naties ervan partijdig te zijn geweest tijdens zijn bezoek aan de kampen van Tindouf begin maart. Tijdens een speech over de aanwezigheid van Marokko in de Sahara gebruikte hij onder meer het woord "bezetting".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team