Zoeken

Specerijen extra duur in Marokko met komst Ramadan

2 juli 2013 - 13:00 - Economie

©

Op een paar dagen van de Ramadan zijn de prijzen van de belangrijkste kruiden en specerijen fors gestegen in Marokko. De prijs van sesamzaad, amandelen, dadels, vijgen en komijn ligt gemiddeld 40% hoger.

Een kilo sesamzaad, veel gebruikt tijdens de Ramadan voor de bereiding van chebakia, kost nu gemiddeld 40 dirham tegen 30 dirham de rest van het jaar. Amandelen stegen van 50 naar 70 dirham.

Dadels uit Tunesië kosten met de komst van Ramadan 32 dirham de kilo, tegen 26 dirham voorheen. Dadels van Algerijnse afkomst zijn ook duurder, 40 dirham tegen 31 dirham eerder.

Bachir El Ghazi, voorzitter van de handelsvakbond, vertelde aan Libération dat de prijsstijgingen te wijten zijn aan de zeldzaamheid van deze producten op de internationale markt. Volgens hem wordt een groot deel geïmporteerd uit Chili, Turkije, Egypte, China, Iran en Syrië en produceert Marokko lokaal bijna niets.

Ook de grote vraag naar specerijen in de cosmetica- en farmaceutische industrie zorgt voor een enorme druk op de markt. De waarde van de specerijenmarkt wordt geschat op 2 miljard euro en stijgt jaarlijks gemiddeld met 10%.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team