Zoeken

EU betaalt 52 miljoen euro om in Marokkaanse wateren te vissen

26 juli 2018 - 15:30 - Economie

©

De nieuwe visserijovereenkomst die dinsdag tussen Marokko en de Europese Unie werd gesloten, begrijpt een toename van het aantal Europese boten die in Marokkaanse wateren mogen vissen.

Om meer boten toe te laten heeft Marokko een hoger bedrag gevraagd aan de Europese Unie. In de overeenkomst wordt niet alleen de Sahara vermeld, maar mogen ook 128 Europese boten, waaronder 92 uit Spanje, in de vier komende jaren in Marokkaanse wateren vissen in ruil voor een financiële compensatie van 52 miljoen euro per jaar. Tot nu toe betaalde de Europese Unie 40 miljoen euro.

De overeenkomst zal pas in werking treden na door de Europese instellingen en het Marokkaans parlement te zijn goedgekeurd. Europese vissers zullen naar verwachting in december terug zijn.

Meerdere weken onderhandelingen waren nodig op een overeenkomst te vinden. Marokko eiste meer geld en de vermelding van de Marokkaanse Sahara. De overeenkomst verplicht Europese vissersboten bovendien om hun vangst eerst in Marokkaanse havens uit te laden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team