Zoeken

Politie onderdrukt demonstratie Larache

20 juni 2012 - 17:00 - Marokko

©

Gewelddadige gevechten tussen politie en bewoners van het dorpje Chlihate op 10 km van Larache, zouden 400 gewonden hebben gemaakt, waaronder 300 leden van de rechtshandhaving.

De politie gebruikte rubberen kogels en helikopters om de demonstranten uiteen te drijven, die protesteerden tegen een Spaans bedrijf beschuldigd van het stelen van hun land, de eigenaars ervan te hebben weggejaagd en hun dorp te hebben vervuild.

Tijdens de botsingen werden 25 mensen gearresteerd volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken. De dorpelingen demonstreerden al twee maanden tegen de Spaanse groep dat 4000 hectare van de beste grond gebruikt voor rijstteelt.

De rellen hebben drie dagen geduurd, van donderdag tot zaterdag. De demonstranten hadden onder anderen de weg tussen Larache en Ksar El Kebir geblokkeerd. De politie kreeg order om hen te verspreiden nadat ze massaal probeerden Larache te bereiken via het bos, om deel te nemen aan een betoging van de 20-februari-beweging.

De politie omsingelde het bos met helikopters en gebruikte traangas, waterkanonnen en rubberen kogels.

Het bedrijf Agro-Merouane, dochteronderneming van de Spaanse Mundiriz, werkt al sinds 1998 nabij de dorpen Chlihate en Shishate. De groep had bij zijn aankomst werkgelegenheid beloofd voor de jongeren in de regio, een belofte dat niet is gehouden.

Om de spanning te doen afnemen heeft Mundiriz de bouw van een beschermingshek tegen muggen beloofd, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. Ook komt er een ondersteuningsprogramma aan kleine coöperaties in de regio.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team