Zoeken

Piloot Royal Air Maroc riskeert vliegverbod voor opstijgen ondanks brandstoflek

1 oktober 2017 - 17:00 - Wereld

©

Een piloot van Royal Air Maroc wordt in Frankrijk vervolgd voor het in gevaar brengen van het leven van anderen. Hij riskeert tot vijf jaar vliegverbod.

In augustus 2001 landde de piloot met een uur vertraging in Parijs. Hij gaf onmiddellijk instructies om de tachtig wachtende passagiers aan boord te laten terwijl de bagage in het toestel werd geladen. Het personeel van de bagageafhandeling ontdekte echter dat er vloeistof lekte uit een mini-reactor die gebruikt wordt om de twee grote reactoren onder de vleugels te starten.

Na controle bleek dat het toestel kerosine verloor. De piloot werd op de hoogte gebracht van de situatie. Hij kwam zelf naar de lekkende reactor kijken, waarschuwde de technische dienst van Royal Air Maroc in Casablanca en besloot op te stijgen zonder op een antwoord te wachten.

Het Frans Openbaar ministerie stelt dat de piloot een enorme fout heeft gemaakt. “Tachtig mensen zitten boven 15.000 liter kerosine. Wanneer men een lek ontdekt brengt dat normaal toch tot nadenken. Het lek was duidelijk (...) De brandweer heeft 10 m² grond moeten kuisen.”

De piloot van Royal Air Maroc stelt echter de procedure bij een brandstoflek te hebben gevolgd door de mini-reactor voor het vertrek van het vliegtuig uit te schakelen.

Op donderdag 2 november zal de rechter uitspraak doen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team