Zoeken

Pensioen Marokkaanse veteranen eindelijk opgewaardeerd

11 mei 2011 - 13:00 - Marokko

©

De pensioenen van de Marokkaanse veteranen van het Franse leger zullen worden aangepast vanaf maand mei aan die van de Franse gepensioneerden", aldus Remy Enfrun, Algemeen Directeur van de Nationale Veteranen en Oorlogsslachtoffersorganisatie, tijdens zijn bezoek aan Marokko op 4 mei jl.

Niet minder dan 82 miljoen euro zal hiertoe worden vrijgemaakt en zal ten goede komen aan 10.144 mensen, waaronder gepensioneerde burgers en militairen, maar ook op pensioen gestelden en mensen die arbeidsongeschiktheids-uitkeringen krijgen, weduwen en rechthebbenden.

Mensen die nog nooit genoten hebben van zulke pensioen en voldoen aan de voorwaarden zullen ook worden ondersteund door deze regeling. De dienst van veteranen aan de Ambassade van Frankrijk te Casablanca leidt trouwens een voorlichtingscampagne in Marokko en poogt daarmee om gerechtigden te lokaliseren en hen aan te moedigen hun dossier in te dienen.

Meer dan 40.000 Marokkanen namen deel aan de Eerste Wereldoorlog en ongeveer 85.000 aan de Tweede Wereldoorlog in het voordeel van Frankrijk. Velen stierven op het slagveld. Deze mannen hebben nooit van dezelfde voordelen als hun Franse collega’s kunnen genieten.

Frankrijk heeft het welzijn van deze soldaten niet meer opgewaardeerd sinds 1950. Het was pas in 2002 dat het Franse parlement eindelijk de pensioenen heeft herzien in functie van de koopkracht van het land van verblijf, volgens een barema dat werd gepubliceerd door de VN.

De als onvoldoende geschatte herwaardering zal pas in 2007 herberekend worden, op beslissing van de voormalige Franse president, Jacques Chirac, als gevolg van de polemiek die werd gezaaid door de film "Indigènes". Deze film werd geregisseerd door Rachid Bouchareb met in de hoofdrollen Jamel Debbouze en Roschdy Zem, en vertelt het verhaal van deze veteranen uit Afrika.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team