Zoeken

Onderwijs in Marokko is ramp volgens Unesco

6 februari 2014 - 21:51 - Marokko

©

Een nieuw rapport van de Unesco schets een heel negatief beeld van het onderwijs in Marokko. Het land heeft het 21e slechtste onderwijssysteem in de wereld en besteed veel te weinig geld aan onderwijs.

Slechts 30% leerlingen die in Marokko het vierde leerjaar bereiken, kunnen deftig lezen. Volgens de Unesco is het merendeel van deze leerlingen "niet in staat om een zin gedeeltelijk of in zijn geheel te lezen".

De leerresultaten hangen bovendien sterk af van waar een kind woont, het leefmilieu en of het een meisje of een jongen is. Vooral meisjes zijn in vele landen waaronder Marokko, sterk benadeeld.

Door, volgens de Unesco, een gebrek aan gegevens wordt er niets vermeld over het middelbaar onderwijs in Marokko.

Een ander besproken punt is geletterdheid. Ook daar staat Marokko ver achter. Ruim één vijfde van de Marokkaanse bevolking kan niet schrijven en lezen. Het land doet het bijvoorbeeld slechter dan Algerije en Palestina.

Marokko investeert te weinig in het onderwijs, met een jaarlijkse begroting van slechts 6% van het BBP sinds 1999. Docenten worden echter opmerkelijk goed betaald in Marokko, in ieder geval beter dan in de meeste Afrikaanse landen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team