Zoeken

Wie wordt de nieuwe Premier van Marokko?

16 maart 2017 - 12:00 - Marokko

©

Na zes maanden onsuccesvolle onderhandelingen is Abdelilah Benkirane erin gefaald een nieuwe coalitieregering te vormen. Hij werd woensdag door Koning Mohammed VI ontslagen.

De Koning heeft volgens een verklaring van het Koningshuis reeds een vervanger binnen de PJD partij gekozen. De naam van het nieuwe regeringshoofd wordt naar verwachting in de komende uren bekendgemaakt. Drie bekende partijleden worden getipt voor de functie.

Mustapha Ramid, vertrekkende minister van Justitie, zou de nieuwe Premier kunnen worden. Ramid beschouwt zijn werk als minister van Justitie een succes. Zijn standpunt over onder meer sociale kwesties zou echter in zijn nadeel kunnen werken.

Saadeddine El Othmani, minister van Buitenlandse zaken tot zijn vervanging door Salaheddine Mezouar, wordt ook genoemd. De gediplomeerde psychiater staat bekend om zijn gevoel voor dialoog en compromissen. Zijn plaats binnen de partij staat hem toe om tot regeringshoofd te worden benoemd.

Aziz Rebbah wordt eveneens getipt om de nieuwe Marokkaanse Premier te worden. Rebbah, vertrekkende minister van Vervoer en Logistiek, maakt deel uit van de oppositie binnen de islamitische partij. Hij werd in de afgelopen jaren herhaaldelijk berispt omdat hij zich niet aan het standpunt van de partij hield. Hij onderhoudt een moeilijke relatie met partijleider Abdelilah Benkirane.

Wordt Ramid, El Othmani of Rebbah de volgende Premier? Antwoord binnen enkele uren, behalve als Koning Mohammed VI beslist om iemand anders te benoemen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team