Zoeken

Nederlandse rechtbank: "Vader bracht kinderen in gevaar door ontvoering naar Marokko"

24 juni 2024 - 09:40 - Wereld

©

Een Nederlandse rechtbank heeft beslist dat een moeder het alleenrecht krijgt over haar twee minderjarige kinderen, nadat de vader hen zonder toestemming naar Marokko heeft meegenomen.

De vader, die in Nederland woonde, weigerde mee te werken aan de terugkeer van de kinderen. De rechtbank oordeelde dat de vader door zijn handelen de kinderen in een onveilige situatie heeft gebracht en dat het in hun belang is dat de moeder het alleenrecht over hen krijgt.

Lees ook: Vier Nederlands-Marokkaanse kinderen ontvoerd in de zomervakantie

De ouders waren getrouwd van 2012 tot 2020 en hebben twee kinderen samen. Na de scheiding kregen beide ouders het gezag over de kinderen. In maart 2022 nam de moeder de kinderen mee naar Spanje om tot rust te komen. In mei haalde de vader de kinderen terug naar Nederland, maar in juli bracht hij ze weer naar Spanje. In september haalde hij ze opnieuw op met de belofte om ze na een week terug te brengen, maar hij bracht ze in plaats daarvan naar Marokko.

De moeder probeerde de kinderen via de Marokkaanse autoriteiten terug te halen, maar dat lukte niet. Ook de Nederlandse autoriteiten zijn er niet in geslaagd om de kinderen naar Nederland terug te halen. De moeder heeft geen contact meer met de vader en weet niet waar hij en de kinderen in Marokko verblijven.

De rechtbank oordeelde dat de vader door zijn handelen de kinderen in een onveilige situatie heeft gebracht. De kinderen weten niet waar ze zijn, ze hebben geen contact met hun moeder en er is geen duidelijke zorgstructuur. De rechtbank vreest dat de situatie voor de kinderen nog lang zal duren en dat dit schadelijk is voor hun ontwikkeling.

Lees ook: Zweden: Marokkaanse kinderen bij hun familie weggehaald?

Om de kinderen te beschermen heeft de rechtbank besloten dat de moeder het alleenrecht over hen krijgt. De vader heeft hierdoor geen inspraak meer in belangrijke beslissingen over de kinderen, zoals het verlengen van hun paspoorten of het terugbrengen van de kinderen naar Nederland.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team