Zoeken

Nederlandse remigratieregeling is flop

16 augustus 2015 - 12:30 - Marokkanen in het buitenland

©

De remigratieregeling kent steeds minder succes in Nederland. Het aantal mensen die van een terugkeerpremie gebruik maakten daalde in het laatste jaar met 90 procent.

Volgens het Nederlands Migratie Instituut (NMI) vertrekt een toenemend aantal mensen naar het land van herkomst met een ’exporteerbare’ uitkering, zoals WIA, WAO, AOW en ANW, schrijft het AD.

Tot juli vorig jaar was het voor werkloze buitenlanders mogelijk om via de remigratieregeling een maandelijkse uitkering van 600 euro te krijgen als ze naar hun land van herkomst terugkeerden. Sindsdien zijn de regels verander. De aanvragers mouten ouder dan 55 zijn en zeker 8 jaar legaal in Nederland hebben gewoond.

De maatregel trok jaarlijks bijna 2000 mensen van voornamelijk Turkse, Surinaamse en Marokkaanse afkomst aan. Door de nieuwe regels nam dit aantal af van 2484 in de eerste helft van 2014 naar 246 mensen in dezelfde periode dit jaar.

Vooral Turken maken nog gebruik van de Remigratiewet. Ook bij Surinamers is een relatieve toename opgemerkt. Bij Marokkanen ligt dat anders. Abdelkader, 45-jarige kapper uit Rotterdam, vertelde dat hij dit jaar naar Marokko wilde terugkeren. "Maar nu ze de leeftijd hebben verhoogd naar 55 hoeft het van mij niet meer. Wat moet ik daar nog doen? Nu kan ik er nog een baan vinden of een onderneming beginnen, maar als ik 55 ben is dat moeilijker. De kinderen zijn dan ook te oud om daar te aarden."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team