Zoeken

Nasrdin Dchar heeft te ’allochtoon-loze stem’ voor commercial ministerie

4 december 2015 - 21:50 - Cultuur

©

Nasrdin Dchar is kwaad. De acteur werd door het ministerie van Volksgezondheid afgewezen voor een commercial omdat hij niet allochtoon genoeg klinkt.

Op Facebook vertelt Dchar hoe hij de commercial herhaaldelijk insprak. "Ik kreeg één aanwijzing die ik in al mijn naïviteit gewoonweg niet begreep. De aanwijzing was: ’je spreekt wel erg ABN, zou je het tekstje nog 1 keer willen doen, maar dan iets meer allochtoon?"

Twee weken later kreeg de acteur een bericht van het ministerie dat ze zijn stem niet gingen gebruiken vanwege zijn "allochtoon-loze klank". Nasrdin stelt dat het ministerie iemand zocht met een buitenlands accent om een doelgroep die het minder breed heeft te bereiken.

"Maar mag ik u vragen beste opdrachtgever, wordt het niet eens tijd om die doelgroepen tot 1 doelgroep te zien. Want even voor de duidelijkheid: u bent het Ministerie van Volksgezondheid, en we hebben het over commercials voor ’zorg’. Niks allochtoons of autochtoons aan, toch? Wel voor iedere Nederlander belangrijk, toch? Maar u vindt het dus van belang om hier toch onderscheid in te brengen."

Het ministerie heeft donderdag op de controverse gereageerd. "Doel van het spotje is om een relatief jonge, niet hoogopgeleide doelgroep te informeren over verschillende aspecten van de zorgverzekering. Het spotje moet daarom goed begrijpelijk en herkenbaar zijn voor deze doelgroep. Om die reden gingen de gedachten uit naar een ander spotje dan die met een standaard stem uit het Gooi, maar meer een ’streetwise’ spotje. Hiervoor zijn meerdere opties mogelijk (dialect, accent, woordkeus). VWS betreurt dat bij Nasrdin Dchar de suggestie is gewekt dat hij een accent moest nabootsen en begrijpt zijn irritatie daarover. Het ministerie heeft met hem contact opgenomen en heeft daarvoor excuses gemaakt."

Reageer op Facebook

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team