Zoeken

Najat Aatabou doet The Chemical Brothers buigen

23 september 2023 - 20:30 - Cultuur

©

Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag heeft de Marokkaanse zangeres Najat Aatabou in het gelijk gesteld in haar plagiaatzaak tegen de beroemde Britse band The Chemical Brothers.

Een rechtszaak die tien jaar heeft geduurd komt tot een einde. Volgens het Internationaal Gerechtshof in Den Haag heeft de beroemde Britse groep The Chemical Brothers inderdaad zonder toestemming een sample van het nummer "Hadi Kedba Bayna" (het is een duidelijke leugen) van de Marokkaanse artieste Najat Aatabou gebruikt in hun hit "Galvanize" uit 2005. Het plagiaat wordt dus bevestigd.

Lees ook: Najat Aatabou reageert op geruchten over haar dood

Deze beslissing is een overwinning voor de Marokkaanse zangeres, wiens naam nu op het originele "Galvanize" track van The Chemical Brothers zal verschijnen. De Britse band won in 2006 een Grammy Award voor beste dance opname. Dankzij de gerechtelijke beslissing zal Najat Aatabou ook profiteren van de exploitatie- en distributierechten. Dit betekent dat de Marokkaanse zangeres royalties en een financiële vergoeding zal ontvangen elke keer dat haar werk wordt uitgezonden op radio, televisie of tijdens een festival.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team