Zoeken

Nadia Sminate, eerste Vlaamse burgemeester van Marokkaanse afkomst

20 december 2015 - 14:53 - Marokkanen in het buitenland

©

Nadia Sminate is de eerste burgemeester van Marokkaanse afkomst in het Belgische Vlaanderen geworden. Zij legde vrijdag de eed af als nieuwe burgemeester van Londerzeel.

De 34-jarige parlementslid is sinds 2006 gemeenteraadslid in Londerzeel. In 2012 was ze lijsttrekker voor de N-VA partij en begin 2014 werd ze schepen voor begroting, financiën en personeel.

Nadia Sminate heeft een Marokkaanse vader en een Belgische moeder. Ze voelt zich geen allochtoon maar vergeet haar Marokkaanse roots niet. "Ik voel me echt een Vlaamse. Ik heb dan ook een Vlaamse opvoeding gehad. Mijn moeder is een Vlaamse, mijn vader een Marokkaan. Maar hij sprak consequent Nederlands tegen mij. Hoewel dat pas zijn vierde taal was - na Arabisch, Frans en Engels. Ik spreek geen Arabisch. Jammer, want daardoor kon ik nooit een band opbouwen met mijn grootmoeder."

Over haar keuze voor de nationalistische partij N-VA is Nadia duidelijk. "Ik ben niet de N-VA’er die als eerste op partijbijeenkomsten uit volle borst de Vlaamse Leeuw zal zingen of met de Leeuwenvlag zal zwaaien. Maar ik heb wel respect voor die symbolen en ik begrijp dat mensen erdoor geraakt kunnen zijn."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team