Zoeken

Mohammed VI verleent opnieuw gratie ondanks woede Marokkanen

10 augustus 2013 - 21:00 - Marokko

©

Koning Mohammed VI heeft opnieuw zijn gratie verleend ter gelegenheid van Eid Al Fitr op vrijdag. De Koninklijke gratie zorgt al enkele weken voor ophef in Marokko, na de vrijlating van een Spaanse pedofiel.

In een verklaring laat het Koninklijk kabinet weten dat 385 mensen voor het Suikerfeest amnestie hebben gekregen. Onder hen bevinden zich 345 gedetineerden. De 40 overige gevallen betreffen boetes.

Eind juli had Mohammed VI op verzoek van de Spaanse Koning Juan Carlos, gratie verleend aan 48 Spanjaarden. Onder hen bevond zich Daniel Galvan Fina, een Spaanse pedofiel dat in 2011 in Kenitra tot 30 jaar gevangenis was veroordeeld voor de verkrachting van elf kinderen.

Zijn vrijlating zorgt al twee weken voor massale protestacties in Marokko. Na enkele dagen had de Koning zijn gratie ingetrokken en een onderzoek bevolen. Daaruit volgde het ontslag van Hafid Benhachem, baas van de Marokkaanse gevangenissen.

Na de uitvaardiging van een internationaal aanhoudingsbevel door Marokko, werd Daniel Galvan Fina op maandag 5 augustus door de Spaanse politie gearresteerd in Murcia.

Bladna.nl