Zoeken

Mohamed Abdelaziz herkozen als hoofd Polisario

23 december 2011 - 13:30 - Marokko

©

President Mohamed Abdelaziz van het Polisario werd unaniem herkozen dinsdag als hoofd van de separatisten, met 1551 van de 1622 stemmen (96%).

Het 13e Congres, dat plaatsvond van donderdag tot dinsdag en eindigde met de herverkiezing van Abdelaziz Marrakchi voor de 11e keer, werd op de eerste dag gekenmerkt door de gewelddadige onderdrukking van een protest tegen de onmenselijke leefomstandigheden in de kampen van Tindouf.

Op het congres in Tifariti, gehouden onder het thema "De onafhankelijke Sahrawi Staat is de oplossing", zeiden de Polisarioleiders dat ze nooit het gebruik van wapens tegen Marokko uitgesloten hebben, maar dat ze nu niet over de middelen beschikken. Het voorstel voor Marokkaanse autonomie in de Sahara is beschreven als verouderd.

In een interview aan Al Jazeera, verklaart de Polisarioleider Abdelaziz Marrakchi dat er geen verandering wordt verwacht in de positie van Marokko over de Sahara met het aan de macht komen van de islamistische regering onder leiding van de PJD.

Marrakchi erkent voor het eerst sinds het oprichten van het Polisario in 1976 dat de voormalige Libische leider Mouâmar Kadhafi het Polisario financieel en politiek gesteund heeft tot 1984, wanneer de ondertekening plaatsvond van het Verdrag van Oujda tussen Hassan II en de Libische leider, die in oktober laatstleden gedood werd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team