Zoeken

Ministerie reageert op stijging coronabesmettingen in Marokko

20 juli 2020 - 16:10 - Marokko

©

Het ministerie van Gezondheid heeft een persconferentie gehouden om het toenemend aantal besmettingen met het coronavirus in Marokko uit te leggen.

Dokter Jamila Jbili, hoofd van de afdeling informatie en communicatie bij het ministerie van Gezondheid, presenteerde zaterdag het eerste wekelijkse rapport over de epidemiologische situatie in het koninkrijk aan de media.

Volgens Jbili is het aantal mensen die positief testten op het coronavirus sinds begin april aanzienlijk gestegen vanwege de ontdekking van meerdere coronahaarden. In juni stabiliseerde de situatie. Maar sinds de versoepeling van de coronamaatregelen zijn de besmettingen opnieuw in een stijgende trend.

Er zijn volgens Jbili vier redenen voor deze stijgingen. Het gaat om een toename van het aantal coronatesten, de versoepeling van de lockdown, de niet naleving van de coronamaatregelen en de zorgeloosheid van Marokkanen.

Tot 12 juli raakten voornamelijk mensen tussen 30 en 55 jaar met het virus besmet. Volgens Jbili is dat een gevolg van het hoog aantal testen die in fabrieken en bedrijven worden verricht, waar voornamelijk jongere mensen werken.

Ook wetenswaardig is dat 47 procent coronapatiënten vrouwen zijn en 53 procent mannen. In de twee eerste weken van juli werd een groot aantal patiënten genezen verklaard. Het gaat voornamelijk om patiënten van de haard van Lalla Mimouna die geen symptomen vertoonden.

Overlijdens hebben vooral betrekking tot bejaarde mensen en patiënten met chronische ziekten. 67 procent slachtoffers zijn mannen tussen 40 en 65 jaar.

Bladna.nl