Zoeken

Marokko keurt wet op islamitisch bankieren goed

29 november 2014 - 20:14 - Economie

©

Na jarenlange besprekingen en aanpassingen is de wet op islamitisch bankieren door het Parlement in Marokko goedgekeurd.

De wet 103-12 op rentevrij bankieren werd dinsdag goedgekeurd door de Eerste kamer van het Parlement. Volgens de nieuwe tekst mogen banken in Marokko zaken doen volgens de islamitische regels en aan privé-bedrijven sukuk uitgeven.

De nieuwe wet kende een moeizame totstandkoming. Een eerste tekst werd in april 2012 ingediend. Verdeeldheid binnen de regeringscoalitie zorgde er toen voor dat de goedkeuring ervan werd uitgesteld. Toen de Istiqlal uit de coalitie stapte werd de tekst gewoonweg vergeten.

Begin dit jaar kwam de overheid, op zoek naar oplossingen om de slechte economische situatie het hoofd te bieden, met een nieuw wetsvoorstel. Dertien amendementen werden sindsdien goedgekeurd op aanbeveling van de Economische en Sociale Raad.

Wereldwijd is islamitisch bankieren enkele honderden miljarden dollars waard. Vooral in de Golflanden en Maleisië is de islamitische financiële dienstverlening erg populair. Ook Marokko wil daar een deel van binnenhalen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team