Zoeken

Marokko nieuwe wereldleider in zonne-energie

5 november 2015 - 15:30 - Economie

©

Met de komende opening van de nieuwe mega zonnecentrale in Ouarzazate, wordt Marokko een wereldwijde leider op het gebied van zonne-energie. Dat stelt nieuwszender CNN.

De zonnecentrale aan de poorten van de Marokkaanse woestijn zal tegen 2020 tot 600 megawatt aan duurzame stroom opwekken. Dat is genoeg om een miljoen gezinnen van stroom te voorzien.

CNN gebruikte gegevens van de Wereldbank en andere internationale organisaties die met Marokko samenwerkten om de sector te ontwikkelen. Het zonnecomplex van Ouarzazate zal ruim 30 hectare groot zijn en word een technologisch juweeltje. De spiegels die de zon reflecteren zijn tot 12 meter hoog en draaien met de zon mee. De spiegels werken ook bij bewolkt weer en bundelen zonlicht om vloeistof op te warmen en stoom te ontwikkelen. Met de stoomkracht wordt vervolgens een turbine aangedreven om elektriciteit te produceren.

Marokko doelt erop tegen 2020 ruim 42% van zijn energiebehoefte lokaal te produceren met hernieuwbare energiebronnen. In 2014 had het land een gigantische windpark met 131 windmolens geopend. In Marokko wordt bovendien verwacht dat Koning Mohammed VI, tijdens zijn bezoek aan Laayoune voor de 40e verjaardag van de Groene Mars, nieuwe hernieuwbare energieprojecten aankondigt.

Volgens de zender had Marokko geen andere keuze dan voor duurzame energie te opteren. Het land importeerde 97% van zijn energiebehoeften. In de komende jaren zal Marokko mogelijk zelf een energie-exporteur worden. Het land is reeds in onderhandeling met Tunesië, Mauritanië en zelfs Europa.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team