Zoeken

Marokko: wereld-Marokkanen mogen nog steeds niet stemmen

17 juli 2019 - 16:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Ondanks hun Marokkaanse nationaliteit en de rechten die hen worden gegarandeerd door de grondwet, hebben in het buitenland gevestigde Marokkanen nog steeds het recht niet om in Marokko te stemmen.

Jaarlijks keren 2,5 miljoen wereld-Marokkanen naar hun land van herkomst. Deze gemeenschap is bovendien een belangrijke bron van inkomsten voor het koninkrijk. Vorig jaar stuurden Marokkanen in het buitenland bijvoorbeeld 65,9 miljard dirham naar Marokko.

Ondanks deze gegevens mag deze gemeenschap van 5 miljoen mensen, oftewel 12 procent van de Marokkaanse bevolking, niet aan de gemeentelijke- en parlementsverkiezingen deelnemen.

Sinds de invoer van verkiezingen in Marokko hebben wereld-Marokkanen slechts één keer, in 1984, toestemming gekregen om in hun land van herkomst te stemmen.

Volgens de Marokkaanse autoriteiten mogen Marokkanen in het buitenland enkel om logistieke redenen niet stemmen. Mohamed Hassad, voormalige minister van Binnenlandse zaken, maakte dat in 2016 in het parlement bekend. "Waar kunnen we een stembureau in de Verenigde Staten vestigen? Ik zou jullie ook kunnen verrassen als ik jullie dezelfde vraag stel voor Israël waar tussen 700.000 een 800.000 Marokkanen wonen.", verklaarde hij toen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team