Zoeken

Marokko wereldleider in sardineproductie

28 augustus 2014 - 23:32 - Economie

©

Marokko is een wereldleider in de productie van sardines. Sardinevangst vertegenwoordigt bijna 57 procent van de nationale visproductie. Dat meldde minister van Landbouw en Zeevisserij Aziz Akhannouch woensdag op het ’Feest van de Sardine’ in Al Hoceima.

De Marokkaanse zeevisserijsector heeft in de laatste jaren een grote vooruitgang geboekt, met name door de verbetering van de haveninfrastructuren in het hele land.

Marokko heeft momenteel zeven groothandelsmarkten, 22 vissershavens, 22 sites voor de verwerking van industriële vis en werkt bovendien aan de bouw, om de 40 kilometer, van vissersdorpjes langs de hele kust van het land. De minister wees erop dat de ontwikkeling van de infrastructuur bijdraagt aan de verbetering van de productiviteit en het concurrentievermogen van vissers.

Aziz Akhannouch merkte eveneens op dat bijna 50 procent van de binnenlandse productie van sardines gebeurt volgens een ontwikkelingsplan dat biologische rustperiodes, quota en gebieden waar het verboden is om te vissen voorziet. Dit alles moet duurzame visbestanden garanderen.

Sardines hebben altijd een speciale plaats gehouden in de Marokkaanse keuken volgens Akhannouch. De prijs is toegankelijk voor (bijna) iedereen en sardines hebben een hoge nutritionele waarde. Daarom is het volgens de bewindsman ook nodig om het belang van deze vissoort te onderstrepen en de Marokkaanse consumenten beter te informeren over de voordelen van sardines.

Gevulde sardines op zijn Marokkaans

Feest van de Sardine

Fikri Ould Chaib, vice-voorzitter van de Vereniging van vissersboten in de haven van Al Hoceima, benadrukte dat deze eerste editie van het ’Feest van de Sardine’ de kans is om de lokale visproductie een nieuw impuls te geven. Vis uit het noorden van Marokko is nationaal en internationaal bekend, en sardines zijn volgens Ould Chaib het handelsmerk van de visserij in Al Hoceima.

De verantwoordelijke beschouwt het feest als een geslaagd evenement. Samen met zijn collega’s is hij bereidt tot een betere samenwerking met de toezichthoudende afdeling voor de ontwikkeling van de provincie.

Het Feest van de Sardine loopt tot 31 augustus en is een initiatief van de Rijksdienst voor Visserij ONP. Het feest wordt gelijktijdig op vijf stranden in het land georganiseerd: Al Hoceima, Martil, Agadir, Dakhla en Mehdia.

Het evenement doelt erop de binnenlandse consumptie van verse sardines aan te moedigen en de vele voordelen van sardines voor de gezondheid te benadrukken.

Bladna.nl