Zoeken

Marokko bouwt vijf nieuwe havens

5 november 2015 - 16:00 - Economie

©

Het succes van Tanger Med heeft de Marokkaanse regering geïnspireerd. Vijf nieuwe internationale havens zullen tegen 2030 in het land worden gebouwd.

Volgens Oxord Business Group zal Marokko "zich gezien het succes van Tanger Med blijven inspannen om de regionale haveninfrastructuur te verbeteren en uit te breiden". Momenteel heeft de haven Tanger Med een goederenoverslag van 100 miljoen ton. Dat is 98% van de handel in het land.

Afgelopen september had minister Aziz Rebbah van Vervoer de aanleg van "nieuwe grote havencomplexen in Nador, Kenitra en Dakhla" aangekondigd, alsook de uitbreiding van de havens van Safi en Jorf Lasfar om de reeds bestaande industrie verder te ontwikkelen.

Nador West Med is momenteel het meest vergevorderd havencomplex. De eerste boten worden in 2019 verwacht. De haven heeft een containerterminal, industriële zones, olietanks en een kolenstation. De bouw ervan zal een investering van 10 miljard dirham vergen.

Het project van de haven van Kenitra Atlantic gaat eveneens goed vooruit, voornamelijk sinds de aankondiging van de komst van Frans automaker Peugeot. Voor de haven werd een budget van 8 miljard dirham vrijgemaakt. Een aanbesteding voor de uitvoering van haalbaarheidsstudies werd reeds uitgevaardigd.

De werken in de haven van Safi zijn tot 22 procent afgewerkt volgens Oxford Business Group. Met een budget van 4 miljard dirham zal de nieuwe haven vooral gericht zijn op de export van fosfaat, landbouwproducten en goederen van de lokale industriële sector.

De haven van Jorf Lasfar zal gewijd worden aan de energetische sector, met name voor de invoer van vloeibaar aardgas. De werken zullen 4,6 miljard dirham vergen en in 2019 klaar zijn.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team