Zoeken

Marokko neemt het op voor Marokkanen in Nederland

20 mei 2013 - 15:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Marokko en Nederland hernemen in juni de gesprekken over de kinderbijslag, dat sinds 1 januari met 40% is gekort. Marokko hoopt op een compromis om de gevolgen op Marokkaanse gezinnen te beperken.

Op 6 en 7 mei ontmoette een Marokkaanse delegatie, zonder veel succes, Nederlandse verantwoordelijken in Den Haag. Nederland weigert af te zien van een verlaging van de kinderbijslag en pensioenuitkering aan nabestaanden in Marokko.

Nederland rechtvaardigt de maatregel door de moeilijke economische situatie waarin het land verkeert. De Nederlandse overheid heeft in de afgelopen maanden nog meer impopulaire maatregelen getroffen.

In Marokko begrijpt men de beslissing niet, voornamelijk omdat deze in strijd staat met een sociale zekerheidsverdrag uit 1972. De verlaging van de kinderbijslag treft actueel 908 weduwen en 4500 kinderen in Marokko.

Op 30 mei wordt de zaak voor de rechtbank in Amsterdam gebracht. De rechter gaat Nederlandse verantwoordelijken en een commissie van Marokkaanse maatschappelijke organisaties horen. Een beslissing wordt in juni verwacht.

Marokkaanse minister Abdellatif Maazouz van Marokkanen in het buitenland, weigert al weken onze vragen hierover te beantwoorden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team