Zoeken

Marokko: opnieuw celstraf voor Hirak-activisten Jerada

8 december 2018 - 18:00 - Gemeenschap

©

De rechtbank van eerste aanleg in Oujda heeft donderdag 18 leden van de Hirak-beweging in Jerada tot gevangenisstraffen van maximaal drie jaar veroordeeld.

Tegen acht activisten werd een gevangenisstraf van drie jaar uitgesproken. Drie mensen werden tot twee jaar en zeven anderen van twee maanden tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Volgens TelQuel werden de activisten vervolgd voor "verboden demonstratie, steengooi, brandstichting, aanzet tot ongehoorzaamheid en het plegen van misdaden".

Op 29 november waren al 14 andere activisten tot straffen gaande tot drie jaar gevangenis veroordeeld. Nog een week daarvoor was tegen 16 activisten uit Jerada tot vijf jaar celstraf uitgesproken.

In december 2017 brak onrust uit in de regio van Jerada na de dood van twee mijnwerkers in een gesloten kolenmijn. In de regio raakt de werkloosheid ruim 25% van de bevolking. De autoriteiten reageerden door ferm op te treden tegen de demonstranten, maar ook door meerdere ontwikkelingsprojecten te presenteren, waaronder de aanwerving van 500 seizoenarbeidsters voor Spanje en een financiële hulp voor projectdragers.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team