Zoeken

Marokko: drugssmokkelaar steeds ingenieuzer

27 mei 2020 - 19:40 - Marokko

©

Drugsmokkelaars hebben vanwege de sluiting van de grenzen en het luchtruim in Marokko, andere manieren moeten vinden om hun goederen naar Europa te smokkelen.

Boubker Sabik, woordvoerder van de Marokkaanse inlichtingendienst, vertelde aan AFP dat drugssmokkelaars steeds ingenieuzer te werk gaan en nu voor langere routes kiezen.

"Drugsorganisaties kiezen voor kusten die verder liggen van Europa en een lange en dure reis op zee vereisen, met als doel een nieuw en veiliger traject te vinden. (...) Ze laden vrachtwagens met landbouwproducten vol met drugs of nog vissersboten die van havens aan de Atlantische kust vertrekken.", aldus de woordvoerder.

"Slechts 14 km scheidt Tanger van Spanje via de Straat van Gibraltar. De weg via de Atlantische oceaan is veel langer en afspraken met Europese smokkelaars moeten in internationale wateren worden georganiseerd. Dat houdt ook in dat de drug urenlang met vrachtwagens, waarvan de eigenaars een verplaatsingsvergunning hebben, onderweg zijn, van de bergen in de Rif tot de afgelegen stranden in Sidi Abed, 217 km ten zuiden van Rabat.", legt de veiligheidsverantwoordelijke uit.

Sinds het begin van de lockdown in Marokko wist de politie de hand te leggen op 32,6 ton hasj. Sinds het begin van het jaar werd 62 ton hasj in beslag genomen. In 2019 bereikte de drugsvangst 210 ton.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team