Zoeken

Marokko opent begraafplaats voor slachtoffers « hongerrellen »

6 september 2016 - 21:30 - Marokko

©

De Marokkaanse autoriteiten hebben maandag in Casablanca een begraafplaats geopend ter nagedachtenis van de slachtoffers van de rellen van juni 1981 in Marokko.

De Nationale Raad voor de Mensenrechten (CNDH) meldt in een verklaring dat de begraafplaats een van de aanbevelingen is van de Equity-en Verzoeningscommissie (IER).

De commissie publiceerde in 2006, na jaren onderzoek, een gedetailleerd rapport over de hongerrellen in 1981. Bij de rellen vielen officieel 114 doden. Maar volgens verenigingen en mensenrechtenorganisaties maakten de rellen duizenden slachtoffers. Ook werden duizenden mensen gearresteerd.

Op de begraafplaats werd een gedenksteen gebouwd. Het terrein was vroeger een militaire basis die diende als massagraf. De plaats werd gerenoveerd met individuele graven en zal open zijn voor het publiek.

Op 20 juni 1981, onder het bewind van Hassan II, opende de politie het vuur tijdens een demonstratie in Casablanca tegen de stijging van de voedselprijzen. De verantwoordelijken werden nooit berecht en hun namen nooit vrijgegeven om nieuwe spanningen te vermijden.

Bladna.nl