Zoeken

Zes Marokkanen tijdens Europese antiterrorisme actie opgepakt

28 juni 2017 - 22:15 - Wereld

©

Zes Marokkanen zijn woensdag voor hun vermeende banden met de terroristische organisatie Daesh in Spanje, Duitsland en Groot-Brittannië gearresteerd.

Vier verdachten werden op het Spaans eiland Palma de Mallorca gearresteerd. Ze zijn tussen 31 en 38 jaar oud en hadden allen een Europees verblijfsvergunning. Dat meldt het Spaanse ministerie van Binnenlandse zaken.

In Duitsland werd op hetzelfde moment een 43-jarige Marokkaan gearresteerd. De zesde verdachte, een 28-jarige Spaanse imam van Marokkaanse afkomst, werd in Groot-Brittannië aangehouden. Beide verdachten werden op vraag van Spanje en met de hulp van Europol gearresteerd.

Een onderzoek naar de zes verdachten was in 2015 gestart na de ontdekking van een website met tientallen video’s waarin tot de Jihad werd opgeroepen en mensen werden aangemoedigd om zich bij Daesh in Syrië aan te sluiten. De maker van de filmpjes is volgens het Spaanse ministerie de jonge imam die in Groot-Brittannië werd opgepakt. Meerdere andere Europese landen deden eveneens onderzoek naar hem.

De twintiger wordt van de radicalisering van de vier Marokkanen die in Palma de Mallorca werden aangehouden beschuldigd. Hij was hun “spirituele leider” geworden, aldus het ministerie. Alle vier probeerden op hun beurt op internet en tijdens verboden meetings mensen aan te werven om voor Daesh te gaan vechten.

De man die in Duitsland werd gearresteerd zou de jonge imam hebben geholpen met het maken van de indoctrinatiefilmpjes.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team