Zoeken

Marokkaanse miljardair heeft monopolie op ghassoul

23 mei 2013 - 21:00 - Economie

©

De PJD-groep in het Parlement wil dat er concurrentie komt op ghassoul-exploitaties in Marokko, dat sinds 50 jaar in handen is van de familie Sefrioui.

Belaïd Aloullal verdedigde dinsdag in het Parlement, een rationele exploitatie van de 27.000 hectare ghassoul-grond in de regio van Boulemane. De PJD-lid gelooft dat het de Marokkaanse economie ten goede zou komen, als een bedrijf onder staatstoezicht werd ingezet, om ghassoul te exploiteren.

Sinds 1960 gebeurt de ghassoul-exploitatie volledig buiten de controle van de staat. Vriendjespolitiek en allerlei geknoei zijn hier de oorzaak van. Vooral de lokale bevolking van Boulemane lijdt eronder.

Aziz Rebbah, minister van Vervoer en Uitrusting, beloofde een einde te maken aan het monopolie van de familie Sefrioui. In september wordt een aanbesteding uitgeschreven. De winnaars zullen zich moeten onderwerpen aan een strenge controle van hun activiteit.

Ghassoul is een minerale klei dat enkel in Marokko wordt gewonnen. Het is een natuurlijk reinigend product dat veel wordt gebruikt in cosmetica.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team