Zoeken

Marokkaanse Kolonel weigert vrouw-Wali te begroeten en wordt ontslagen

6 februari 2014 - 17:37 - Marokko

©

Een kolonel van de Royal Armed Forces werd streng gestraft nadat hij weigerde om Zineb El Adaoui, Wali van de regio Gharb-Chrarda-Beni Hssen-Kenitra te begroeten. Zij is de allereerste vrouw die deze functie bekleedt in Marokko.

De zaak haalde het parlement, waar een lid van PAM-partij op dinsdag het gedrag van de legerverantwoordelijke uit Kenitra sterk afkeurde.

Minister Mohamed Hassad van Binnenlandse Zaken antwoordde dat de houding van de kolonel een aanval was tegen de nieuwe Wali, en beloofde disciplinaire maatregelen.

De Kolonel stelt zo gereageerd te hebben omwille van zijn religieuze overtuigingen. Bij de benoeming van Zineb Al Adaoui, had hij uit voorzorg aan zijn superieuren gevraagd haar te verwittigen dat hij haar geen hand zou geven. Dat schrijft Akhbar Al Yaoum .

Een onderzoek van de legerinspectie heeft aangetoond dat de kolonel geen enkele officiële activiteit van Zineb El Adaoui heeft willen bijwonen, sinds haar benoeming door Koning Mohammed VI op 21 januari.

PAM-lid Khadija Rouissi beschouwt het gedrag van de kolonel als ’gevaarlijk’. Het toont volgens haar ook een tekort aan onderwijs en opleiding over mensenrechten en gendergelijkheid in Marokko.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team