Zoeken

Marokkaanse homo’s vragen asiel aan in Spanje

24 januari 2014 - 21:28 - Marokko

©

Zes homoseksuelen, waaronder Marokkanen, hebben onlangs asiel aangevraagd in de Spaanse enclave Melilla, in het noorden van Marokko. Hun aanvraag volgt op een besluit van het Hof van Justitie van de Europese Unie, om asiel te verlenen aan mensen die gevaar lopen te worden vervolgd op grond van hun seksuele geaardheid.

Volgens Ragap, website gewijd aan de verdediging van homoseksuelen, hebben drie Marokkanen, twee Malinezen en een Algerijns meisje, asiel in Melilla aangevraagd op grond van het EU-besluit van november vorig jaar.

Om aanspraak te maken op een vluchtelingenpaspoort moet de aanvrager bewijzen dat hij gevaar loopt, met name omdat hij een gevangenisstraf riskeert. Het land waar asiel wordt aangevraagd moet dit onderzoeken alvorens een uitspraak te maken.

Het Hof stelt in haar beslissing echter dat het loutere bestaan ​​van een wet tegen homoseksualiteit niet als een ernstig gevaar kan worden beschouwd. Artikel 489 van het Marokkaanse strafwetboek dat homoseksualiteit strafbaar stelt vormt dus geen ernstige bedreiging.

De zes aanvragen werden nog niet behandeld door de rechtbank van Melilla. In Spanje wordt een beslissing bij een asielaanvraag meestal binnen de 6 maanden gegeven. In Melilla neemt dat gewoonlijk nog meer tijd vanwege de talrijke asielverzoeken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team