Zoeken

Marokkaanse FBI doet onderzoek naar gelekte eindexamen

11 juni 2015 - 23:45 - Marokko

©

Het eindexamen wiskunde voor het bachelordiploma in Marokko is begin deze week gelekt. Het examen was op Facebook beschikbaar. De Marokkaanse FBI doet onderzoek naar de fraude.

Het examen is gelekt vanuit de middelbare school 30 Juillet in Sidi Bennour. Later bleken ook examens vanuit andere scholen te zijn gelekt. Een docent in Fez werd gearresteerd.

Examenfraude is een wijdverbreid fenomeen in Marokko waartegen het ministerie van Onderwijs duidelijk niet opgewassen is. Zo werden deze week honderden gevallen van fraude gemeld, waarvan het merendeel met behulp van smartphones gebeurden.

Het ministerie van Onderwijs werkt momenteel aan een wetsvoorstel om fraude op het eindexamen strafbaar te maken. De tekst voorziet een gevangenisstraf van 2 jaar en 20.000 dirham boete.

Premier Abdelilah Benkirane noemde de diefstal van het examen geen gewone overtreding maar een "verraad van de natie". De diefstal werd met voorbedachte rade gepleegd door verraders die streng gestraft moeten worden, aldus de Premier.

Volgens Al Akhbar heeft Abdellatif Hammouchi, baas van de Marokkaanse veiligheid, de BCIJ met het onderzoek naar de fraude belast. De krant meent te weten dat het ministerie van Binnenlandse zaken en de veiligheid- en inlichtingendiensten een gezamenlijke commissie hebben opgericht om de fraude te onderzoeken op bevel van "de hoogste autoriteit van het land".

Het ministerie van Binnenlandse zaken heeft bovendien instructies gegeven aan wali’s en gouverneurs voor de oprichting van provinciale en regionale commissies die toezicht moeten houden om nieuwe fraudegevallen te vermijden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team