Zoeken

Marokkaan in Irak ziet doodstraf herroepen

13 maart 2013 - 11:50 - Wereld

©

In Irak heeft een rechter het doodvonnis tegen de Marokkaanse Mohamed Ilouchen herroepen. De straf werd omgezet in een levenslange celstraf, na tussenkomst van minister van Buitenlandse Zaken Saadeddine El Othmani.

De Marokkaanse minister had de Iraakse ambassadeur in Rabat gevraagd dat de sanctie niet zou worden uitgevoerd. Op 26 februari ging een Irakese rechtbank daarmee in en werd de ambassade van Marokko in Bagdad verwittigd.

Mohamed Ilouchen zal zijn straf uitzitten in de Irakese gevangenis Nassiria. De Marokkaan was in 2006 in Irak gearresteerd door het Amerikaanse leger, samen met acht andere Marokkanen.

Allen werden verdacht van terroristische activiteiten en Irak illegaal te zijn binnengekomen. Twee van hen, waaronder Ilouchen, werden ter dood veroordeeld. De anderen kregen van 5 tot 20 jaar celstraf.

Mohamed Ilouchen emigreerde jaren geleden naar Spanje. Zijn familie bleef een hele tijd zonder nieuws, totdat de Rode Halve Maan haar verwittigde van zijn gevangenschap in Irak.

In oktober 2011 had de Iraakse justitie, de doodstraf tegen de Marokkaan Badr Achouri, uitgevoerd. Zijn lichaam werd aan zijn familie in Casablanca teruggegeven.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team