Zoeken

Koranverzen op naakte lichaam van Mehdi Georges Lahlou

24 september 2011 - 16:00 - Cultuur

©

Verzen van de koran op het naakte lichaam van kunstenaar Mehdi Georges Lahlou, maakt de controverse in Marokko. De verontwaardigde reacties vermenigvuldigen zich sinds de bekendmaking van zijn deelname aan de Internationale Beurs voor Moderne Kunst, ArtFair, van Marrakesh.

Mehdi Georges Lahlou legt in een interview met de krant Akhbar Al Yaoum uit dat hij het niet bedoelde als een belediging aan de moslims en dat het over een fotomontage gaat. De verzen werden namelijk geprojecteerd op zijn lichaam door een lichtspel en zijn dus niet rechtstreeks op zijn lichaam geschreven.

De artiest legt ook uit dat de foto in kwestie uit twee beelden bestaat: "Koranic Inlay" 2010 en "Biblical Inlay" 2010, en dat hij de religie niet gebruikt in zijn werken, maar eerder technieken in verband met religie.

Met een Marokkaanse moslim vader en een Spaanse katholieke moeder wil Mehdi Georges Lahlou in zijn werken zijn dubbele identiteit tonen, en gebruikt vaak de naaktheid om de plaats van het lichaam te vinden in een traditionele erfgoed. Deze zoektocht is van geen belang voor de meerderheid van de moslims, die de foto’s van Mehdi Georges Lahlou op internet sterk bekritiseren. Sommigen hebben hem zelfs met de dood bedreigd voor wat zij aanzien als "een misdrijf tegen de islam".

Mehdi Georges Lahlou, die zijn werken zal tentoonstellen in Galerij Dix9 tijdens de Marrakech ArtFair 2011, vertelde Akhbar Al Yaoum dat hij zich verheugde op zijn deelname en uitkeek naar de reacties van het Marokkaans publiek op zijn werken.

Bladna.nl