Zoeken

Koning Marokko zorgt voor buzz in Tunesië en Algerije

5 juni 2014 - 14:10 - Marokko

©

Koning Mohammed VI heeft voor een grote buzz gezorgd in Tunesië waar hij vorig weekend op staatsbezoek bezoek was, maar ook in Algerije. Tunesiërs vinden hem een cool en heel menselijke Koning.

Alle dagen worden er nieuwe foto’s gepubliceerd van de Marokkaanse Koning in de straten van Tunis, daar waar de sociale revolutie uitbrak in 2011 dat leidde tot het vertrek van Zine El Abidine Ben Ali.

Tunesiërs zijn het erover eens: "Mohammed VI is bescheiden, eenvoudig en spontaan...", leest men op sociale netwerken als reactie op foto’s van de Koning in Tunis.

Algerijnen denken er echter anders over. Voor hen is het gewoon "politieke marketing" en wil Koning Mohammed VI enkel in de smaak vallen bij Tunesiërs. "Hij wil er cool uitzien en zich voordoen als de sterke leader in de Arabische Maghreb-landen", schrijft een Algerijnse internetgebruiker.

Een Tunesiër antwoordt: "In tegenstelling tot veel staatshoofden die vertrouwen op reclamebureaus en lobbygroepen om hun imago te verbeteren, zijn de bescheidenheid en spontaneïteit van Mohammed VI geen video- of fotomontages. Zeg gewoon dat jullie jaloers zijn omdat het niet in de straten van Oran is dat de Koning van Marokko in alle veiligheid een wandeling kan maken."

De wandelingen van Mohammed VI in de Tunesische hoofdstad, met slechts enkele discrete lijfwachten, betekent volgens een lokale krant dat Tunesië een veilig land is. Het is volgens dezelfde bron de eerste keer dat een buitenlands Staatshoofd zich verplaatst zonder Tunesische veiligheidsdienst.

In Tunis werd Mohammed VI tijdens zijn uitstapjes vergezeld door zijn zoon Kroonprins Moulay Hassan en zijn broer Prins Moulay Rachid.

Volgens Assabah heeft de Algerijnse inlichtingendienst twee dagen voor de komst van Koning Mohammed VI, drie agenten naar Tunesië gestuurd. Zij moesten de activiteiten van Mohammed VI in het oog houden en proberen te vermijden dat Marokko en Tunesië nog nauwer gaan samenwerken.

Video van Mohammed VI in Tunesië

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team