Zoeken

Israël bespioneert Algerije vanuit Marokko

8 oktober 2013 - 10:41 - Wereld

©

Israël heeft ongeveer 300 spionnen in Marokko. Een deel daarvan moet Algerije in het oog houden. Dat verklaarde generaal Amos Yadlin, voormalig hoofd van de militaire inlichtingendienst van Israël.

Onder de Israëlische spionnen in Marokko bevinden zich meerdere Marokkanen. Deze agenten hebben als missie de politieke-, economische-, culturele- en sociale sector van het land te infiltreren.

Ook wordt van hen verwacht dat ze buurland Algerije in het oog houden, aldus een uitdagende Amos Yadlin op de Israëlische televisie.

De spionnen zijn in staat om - indien nodig - een land te destabiliseren, of tribale en religieuze conflicten uit te lokken om een land onder druk te houden.

Israël heeft in totaal ruim 3000 spionnen in 11 Arabische landen, waar ze volgens de militair een grote rol hebben gespeeld tijdens de Arabische lente, met name in Egypte, Tunesië, Syrië en Libië.

In juni had Algerije drie Marokkanen verdacht van spionage voor Israël gearresteerd. Zij worden ervan beschuldigd ’strategische informatie’ over Algerije aan de Israëlische inlichtingendienst te hebben doorgespeeld.

De Mossad, de Israëlische geheime dienst, onthulde in 2011 dat de afdeling regelmatig Marokkaanse spionkandidaten over de vloer kreeg. Onder hen zouden zich onder andere parlementsleden en partijverantwoordelijken bevinden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team