Zoeken

Waarom bespioneert Iran Marokko?

26 februari 2015 - 21:54 - Marokko

©

Marokko is één van de weinige Afrikaanse landen die door Iran worden bespioneerd. Volgens The Guardian heeft de Zuid-Afrikaanse contraspionagedienst jarenlang de activiteiten van Iraniërs in Marokko in het oog gehouden op verzoek van de Amerikaanse, Britse en Israëlische geheime diensten.

Iran is in Marokko, Mauritanië, Senegal, Tanzania en Niger vooral geïnteresseerd in de activiteiten van de sjiitische minderheden.

Documenten die tussen 2006 en 2014 door de Zuid-Afrikaanse contraspionage agenten werden verzameld lekten kort voor het herstel van de diplomatieke betrekkingen tussen Marokko en Iran. Volgens de krant is dit geen toeval.

De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Israël leveren al jaren een geheime oorlog tegen Iran vanwege het nucleair programma van het land.

De Verenigde Staten willen de nucleaire vooruitgang van de Islamitische Republiek belemmeren en vermijden dat het land toegang krijgt tot Afrikaanse bodemschatten. Teheran zegt kernenergie uitsluitend voor civiele doeleinden te ontwikkelen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team