Zoeken

LHBTI-activist Saïd Zankoua dood aangetroffen in Amsterdam

21 mei 2020 - 11:20 - Wereld

©

Said Zankoua is op 30-jarige leeftijd overleden. De LHBTI-activist van Marokkaanse afkomst werd dood aangetroffen in zijn appartement in Amsterdam.

De dertiger groeide op in de Utrechtse wijk Kanaleneiland, waar zijn moeder nog woont. Hij raakte enkele jaren terug in conflict met zijn familie na zich tijdens Pride-feesten en in gaybars te hebben getoond. Hij zag enkel zijn moeder met wie hij een moeilijke relatie had nog.

Saïd had een kort en moeilijk leven en werd herhaaldelijk mishandeld vanwege zijn seksuele geaardheid. Hij leed daardoor aan epilepsie. In de afgelopen maanden had hij volgens zijn omgeving veel epileptische aanvallen.

Simon Timmerman, voormalig voorzitter van het COC Midden-Nederland, bevestigt dat Saïd heel wat pech heeft gehad in zijn leven. "Hij heeft zijn hele leven moeten knokken voor zijn geaardheid."

Volgens Robert Kalff, eigenaar van een homocafé en goede vriend van Saïd, worstelde de jongeman met zijn geaardheid en zijn omgeving. "Hij zat in een continue spagaat: hij had veel liefde en respect voor het geloof, maar werd ook de hele tijd teruggefloten door zijn Marokkaanse omgeving."

Saïd Zankoua overleed aan de gevolgen van zijn epilepsie. Maandagavond werd hij door zijn vrienden bij het Amsterdamse Homomonument herdacht.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team