Zoeken

Hirak: hongerstaker Rabii Ablaq opgenomen in ziekenhuis

4 juli 2018 - 20:00 - Marokko

©

Journalist Rabii Ablaq is in het ziekenhuis opgenomen. De activist van de Hirak protestbeweging werd op dinsdag 26 juni tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Ablaq ging al ruim een maand geleden in hongerstaking om tegen de levensomstandigheden in de gevangenis te protesteren. Volgens zijn broer Abdellatif, werd de journalist maandag in het Moulay Youssef ziekenhuis opgenomen.

"Zijn leven is in gevaar, zijn gezondheid gaat snel achteruit", stelt Abdellatif in een bericht op Facebook. "Wat er ook met Rabii gebeurt, de verantwoordelijkheid ligt bij de autoriteiten en bij de directeur van de Oukacha gevangenis (...) Hij mocht Rabii het recht niet ontnemen om zijn familie te zien", aldus de broer van de journalist van Badil.info.

Rabii Ablaq werd in de zomer van 2017 gearresteerd toen hij een stuk schreef over de demonstraties in Al Hoceima. Hij was onmiddellijk na zijn arrestatie in hongerstaking gegaan en belandde na 38 dagen in een ernstige toestand in het ziekenhuis. In september 2017 ging hij opnieuw in hongerstaking om tegen zijn detentieomstandigheden te klagen. Hij bedankte toen alle mensen die hem steunden en bezorgd waren om zijn gezondheid, waaronder het gevangenispersoneel, maar verklaarde dat "een vogel zich niet vrij kan voelen in een kooi". Hij werd in oktober opnieuw in het ziekenhuis opgenomen en stopte zijn hongerstaking.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team